Μήνυμα Συλλόγου:

Στόχος μας είναι η εξομοίωση των τριτέκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες οικογένειες και τα οφέλη τους, η βελτίωση της διαβίωσης των τριτέκνων οικογενειών του νομού μας, η ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των μελών του.

Το Δ.Σ. ζητά τη συμπαράσταση όλων εσάς των μελών του Συλλόγου. Ευχαριστούμε πολύ, όλους αυτούς που έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα, αλλά και αυτούς που θα προσφέρουν τη βοήθεια τους στο μέλλον. Είναι σίγουρο πως όλοι μαζί ενωμένοι θα πετύχουμε τα μέγιστα.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Λύση στις μετεγγραφές φοιτητών δίνει το Υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με δημοσίευμα (mycampus.gr) προωθείται ρύθμιση για τις μετεγγραφές. Η ΟΠΟΤΤΕ με έγγραφό της και συνάντηση στο υπουργείο είχε θέσει το θέμα και τις τελευταίες ημέρες έχει επαφές με αρμόδιους, αφού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για τους τρίτεκνους.

lisi-stis-metengrafes-fititon-dini-to-ipourgio-pedias
Ένα σύνολο διευκολύνσεων θα περιλαμβάνει η ειδική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τους περίπου 140 φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, των οποίων οι μετεγγραφές ακυρώθηκαν έπειτα από προσφυγή των δύο σχολών στο ΣτΕ και τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου.

Τι είχε γίνει;

Οι 140 φοιτητές Αρχιτεκτονικής ήταν οι μόνοι από τους χιλιάδες συναδέλφους τους που δεν μετεγγράφησαν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς οι Αρχές των δύο σχολών ήταν οι μόνες που προσέφυγαν στο ΣτΕ θέτοντας θέμα συνταγματικότητας. Το δικαστήριο είχε κάνει δεκτή την προσφυγή και με τη σειρά του η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δεσμευθεί ότι θα αναζητούσε λύση που δεν θα παραβίαζε την απόφαση του ΣτΕ και παράλληλα θα ικανοποιούσε το αίτημα των φοιτητών στην κατεύθυνση της ισονομίας.
 Διαμαρτυρία
Οι φοιτητές είχαν ξεκινήσει χθες παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στήνοντας αντίσκηνα και δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν σε αυτά έως ότου μπορέσουν να ολοκληρώσουν την μετεγγραφή τους στις δύο αρχιτεκτονικές σχολές.

Ειδική Ρύθμιση

Πλέον, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, προβλέπεται ότι o αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων θα ανέλθει στο 15% επί του συνολικού αριθμού των εισακτέων, αντί για το 10% που θα ισχύσει για τις υπόλοιπες σχολές και τμήματα. Ως προς τα οικονομικά κριτήρια, αυτά μοριοδοτούνται με βάση το οικογενειακό εισόδημα, ενώ ορίζεται ανώτατο πλαφόν εισοδήματος στα 8.000 ευρώ.. Παράλληλα, το ποσοστό αναπηρίας που περιλαμβάνεται στα κοινωνικά κριτήρια ορίζεται για τους φοιτητές των οποίων η μετεγγραφή ακυρώθηκε στο 15% από το 67% που ισχύει γενικά.

Θα έχουν δυο επιλογές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη ρύθμιση προβλέπεται ότι εάν οι φοιτητές επιλέξουν να σπουδάσουν στην σχολή Αρχιτεκτονικής που είχαν επιτύχει με τις πανελλήνιες εξετάσεις πέρυσι θα τύχουν προτεραιότητας έναντι των συναδέλφων τους στις παρεχόμενες υπηρεσίες σίτισης και στέγασης που προσφέρει το ίδρυμα. Η άλλη επιλογή είναι να καταθέσουν και φέτος μηχανογραφικό δελτίο ώστε να διεκδικήσουν μια θέση στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης με βάση την περυσινή τους βαθμολογία. Η ρύθμιση αυτή θεωρείται ευνοϊκή δεδομένου ότι φέτος αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων στις πολυτεχνικές σχολές.

Με απλά λόγια

Αυτό σημαίνει ότι για έναν φοιτητή που είχε εισαχθεί πέρυσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή κάποιου περιφερειακού πανεπιστημίου αυξάνονται οι πιθανότητες να πιάσει φέτος τη βάση των Αρχιτεκτονικών σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.